3. DAN –  PAT – TEHNOLOGIJE PRECIZNE POLJOPRIVREDE

_

KITE DOO SISTEM PRECIZNOG UPRAVLJANJA

letak-1
letak-2
letak-3
letak-4

Precizna poljoprivreda

Danas, primenjena tehnologija i digitalizacija imaju ključnu ulogu u postizanju maksimalnih prinosa, najboljeg kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i optimalne efikasnosti rada uz minimalno trošenje resursa.
John Deere tehnologija za Preciznu Poljoprivredu, pomaže njenim korisnicima da njihova gazdinstva budu održiva, profitabilna i da mogu dalje da se razvijaju.

Prijemnici

Prijemnik StarFire 6000 je najsavremenije rešenje koje koristi GNSS signale sa GPS i GLONASS satelita. Modul za kompenzaciju terena (TCM) izračunava nagnutost mašine u odnosu na sve tri ose rotacije, kako bi se obezbedilo njeno pravilno pozicioniranje u svakom polju, bez obzira na terenske karakteristike. Prijemnik StarFire 6000 može da se prenosi sa jedne na drugu mašinu i tako koristi tokom cele poljoprivredne sezone.

Vrste signala

SF1 je polazni, besplatan signal, preciznosti +/- 15 cm između prolaza, savršen za obradu zemljišta, primenu mineralnih đubriva, prskanje, košenje i žetvu.

SF3 je signal preciznosti +/- 3 cm između prolaza, idealan za setvu širokoredih i uskoredih kultura. Linije vođenja koje ste napravili u setvi koristite tokom cele vegetacione sezone (9 meseci), za kultiviranje, prihranu i zaštitu useva. Zahteva dodatnu aktivaciju i licencu za određeni period zakupa.

RTK signal ima najveću preciznost između prolaza, +/-2,5 cm. Linije vođenja i granice parcela, koje su napravljene korišćenjem ovog signala, mogu se koristiti godinama, jer su eliminisane greške usled odstupanja satelita sa putanja. U slučaju gubitka signala RTK sa bazne stanice, prijemnik StarFire 6000 obezbeđuje besplatan RTK Extent signal u trajanju od 14 dana. Zahteva dodatnu aktivaciju i opremu.

KITE DOO Mobilna RTK Mreža

KITE DOO Mobilna RTK mreža pokriva teritoriju Vojvodine, Mačvu i deo Semberije.

Svim korisnicama sa ovog područja je na ovaj način omogućeno da sprovode preciznu poljoprivrednu proizvodnju, sa tačnošću od 2,5 cm i višegodišnjom ponovljivošću granica parcela i linija vođenja, pa i tako mogu da uštede 5-8% sredstva u proizvodnji.

Monitori

John Deere monitori 4. generacije imaju potpuno isti, lak za upotrebu i neverovatno intuitivan korisnički interfejs. U monitorima je ugrađeno kompletno uputstvo za rukovanje, a u standardnu opremu je uključeno: ISOBUS AEF kompatibilnost, korišćenje mapa za varijabilnu primenu repromaterijala (VRA), dokumentacija i sinhronizacija podataka.

Integrisane verzije monitora nose oznake CommandCenter 4200 i CommandCenter 4600, a prenosivi monitori imaju nazive 4240 Universal i 4640 Universal.

Sa John Deere AMS rešenjima upravljajte Vašim gazdinstvom iz komfora Vašeg doma

Kreiranje A-B linije na John Deere monitorima 4. generacije

Operations Center – Operativni centar

John Deere Operativni Centar je vaš poljoprivredni portal za prikupljanje i prikazivanje agronomskih podataka i informacija o mašini. Važne informacije su pregledno prikazane, što pomaže da prave odluke donesete brzo i lako.

Operativni centar na našem veb-portalu MyJohnDeere. Com, Vas sa jednog mesta povezuje sa Vašim mašinama i parcelama. Operativni centar Vam omogućuje da bez prekida razmenjujete podatke sa Vašim John Deere prodavcem, licima kojima radite usluge i drugim pouzdanim poslovnim partnerima.

John Deere Operativni centar je menadžment softver koji se koristi za:

 1. Unos mašina, opreme i inputa za proizvodnju
 2. Planiranje poljoprivrednih operacija
 3. Praćenje izvođenja operacija
 4. Analizu poslova

Operativni centar može da se koristi preko računara i mobilnih uređaja. Dostupan je i na srpskom jeziku, i potpuno je besplatan.

Konfigurišite sistem za automatsko navođenje koje odgovara vašim potrebama

John Deere AutoTrac sistem osigurava brzo određivanje linije vođenja i pouzdan rad, na bilo kojoj mašini.

JOHN DEERE UČIONICA ZA PRECIZNU
POLJOPRIVREDU I NA POLJOPRIVREDNOM FAKULTETU U NOVOM SADU

Danas, primenjena tehnologija i digitalizacija imaju ključnu ulogu u postizanju maksimalnih prinosa, najboljeg kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i optimalne efikasnosti rada uz minimalno trošenje resursa.
John Deere tehnologija za „Preciznu Poljoprivredu“, olakšava svojim korisnicima svakodnevni rad na farmi i parcelama, pomaže im da njihova gazdinstva budu održiva, profitabilna i da mogu dalje da se razvijaju.
Ukratko – povećanje produktivnosti mašina, unapređenje kvaliteta i prinosa poljoprivrednih proizvoda, smanjenje troškova proizvodnje uz povećanje udobnosti rukovaoca, spokoja i pravilnog upravljanje najkritičnijim resursom u našim životima – vremenom.

Dakle, potpuno je jasno, da bez Precizne Poljoprivrede ne možemo govoriti o kvalitetnoj i efikasnoj poljoprivrednoj proizvodnji.
Za kompaniju KITE je oduvek bilo izuzetno važno da doprinese modernizaciji i razvoju poljoprivredne proizvodnje, u čemu svakako veliki značaj ima i kompanija John Deere, čiji smo zvanični zastupnici na prostore Republike Srbije, i koja se neprestano trudi da bude pionir u razvoju alata i tehnologija za podršku „Preciznoj Poljoprivredi“.

Kompanija KITE DOO iz Novog Sada, kao zvanični zastupnik JOHN DEERE mašina i opreme na prostoru Republike Srbije, u Poljoprivrednom fakultetu iz Novog Sada je prepoznala strateškog partnera, kako u promociji savremene poljoprivredne mehanizacije, najpoznatijeg, najpopularnijeg i verovatno najvećeg svetskog proizvođača iz ove oblasti, tako i u saradnji u edukativnom procesu rada sa studentima.

Koncept PRECIZNE POLJOPRIVREDE i sve veći značaj njene primene u našim uslovima, je bio povod da kompanija KITE DOO donira opremu za ovu specijalizovanu učionicu. U „Učionici za Preciznu Poljoprivredu”, opremljenoj doniranim računarima, uvaženi profesori ovog fakulteta, zajedno sa studentima, mogu simulirati rad sa mašinom, prikupljanje podataka o zemljištu, pogonskoj i priključnoj mašini, klimatskim uslovima i drugim relevantim podacima, kao što su troškovi proizvodnje i analiza profitabilnosti. Instalirana oprema i softver, takođe omogućavaju i konekciju U REALNOM VREMENU putem JOHN DEERE OPERATIONS CENTER -a. Tim inžinjera iz P.A.T. odeljenja kompanije KITE DOO, stoji uvek na raspolaganju da se uključi u nastavni proces, ali i da primi studente na praksu na terenu, kada se za to osiguraju bezbedni zdravstveni uslovi rada.

John Deere “Učionica za Preciznu poljoprivredu” će osigurati da studenti steknu praktična ali i teorijska znanja, zasnovana na dragocenim iskustvima farmera širom sveta, potrebna za pravilno shvatanje „Precizne Poljoprivredne Proizvodnje“ i da ta znanja mogu efikasno da primene u stvarnom životu i radu nakon završetka studija, kao kompetentni i pravilno obučeni inženjeri.

Predstavnici kompanije KITE DOO, menadžer odeljenja “Tehnologije Precizne Poljoprivrede -P.A.T.)“  MsC Stanko Oparnica i menadžer odeljenja “ KITE Tehnologije“ MsC Nebojša Balać, su juče 22. decembra, održali predavanje studentima master studija smera Precizna poljoprivreda.

U fokusu edukacije su bili John Deere navigacione tehnologije, JDLink i Operations Center kao i KITE tehnologije precizne poljoprivrede.

Ovo je samo prvo u nizu planiranih predavanja u namenskoj učionici za Preciznu poljoprivredu, čijem opremanju je doprinela kompanija KITE DO, što je razumljiv rezultat saradnje sa dugogodišnim prijatelјem i partnerom – uglednom institucijom „Polјoprivredni fakultet – Novi Sad“.

Za kompaniju KITE je oduvek bilo izuzetno važno da doprinese modernizaciji i razvoju poljoprivredne proizvodnje, u čemu svakako veliki udeo ima i kompanija John Deere, čiji je ovlašćeni zastupnik i koja se neprestano trudi da bude pionir u razvoju alata i tehnologija za podršku Preciznoj Poljoprivredi.

Od velikog značaja je da kompanije koje se bave Preciznom Poljoprivredom mogu da iskoriste maksimalno svoje raspoložive kapacitete u ljudstvu i tehnici ali za to je neophodno i da sistemom upravljaju kompetentni i pravilno obučeni inženjeri, koji imaju dovoljno teorijskog ali i praktičnog znanja.

4 (1)
3 (1)
2 (1)
1
5 (1)

Za 2 grupe studenata održana je obuka 27 i 28. februara, pa zatim 13. i 14. marta 2023. u učionici na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, koju je opremila kompanija KITE DOO Novi Sad.
Predavači su bili prof. dr Aleksandar Sedlar, MSc Stanko Oparnica i prof. dr Vladimir Ćirić.

Tokom predavanja su obuhvaćene sledeće oblasti:

 • Uspostavljanje tehnologija precizne poljoprivrede
 • Tehnologije navođenja (AutoTrac, GPS, Prijemnik SF6000 i monitori 4640 i 4240)
 • Digitalizacija parcela, izvlačenje AB linija i formiranje varijabilnih mapa u Operation Center
 • Tehnička podrška uspostavljanju tehnologija precizne poljoprivrede (ISO BUS, Section control i VR mape)
 • Daljinska detekcija i precizne tehnologije aplikacije pesticida
 • Uzorkovanje i analize zemljišta
 • Platforme za uspostavljanje tehnologija PP (JD Link i Operation Center)

JDLink je sistem za telematiku i bežični prenos agronomskih podataka kompanije John Deere, koji povezuje mašine na terenu sa kancelarijskim i mobilnim uređajima. JDLink se sastoji od hardverskog dela (modem i antena) i od softverskog dela.

Svakih 30 sekundi paket podataka se šalje Operativnom Centru (Operations Center). Ova sinhronizacija omogućava uživo praćenje rada kako na web tako i u mobilnoj aplikaciji.

Prikupljeni podaci o stanju mašine, kretanju i potrošnji goriva, brojevima obrtaja motora itd. se mogu prikazivati u formi izveštaja i analiza.

Operations Centar je poljoprivredni portal za prikupljanje i prikazivanje agronomskih podataka i informacija o mašini. Važne informacije su pregledno prikazane, što pomaže da prave odluke donesete brzo i lako.
Operativni centar na veb-portalu MyJohnDeere. Com, Vas sa jednog mesta povezuje sa Vašim mašinama i parcelama. Operativni Centar Vam omogućuje da bez prekida razmenjujete podatke sa Vašim John Deere prodavcem, licima kojima radite usluge i drugim pouzdanim poslovnim partnerima.

Operations Center može da se koristi preko računara i mobilnih uređaja. Dostupan je i na srpskom jeziku, i potpuno je besplatan.

Teorijska predavanja su naravno podržana praktičnim radom u Operations Centru, na softverskom simulatoru monitora i na navigacionom sistemu na traktoru John Deere 6155M.

STUDENTI POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA IZ ZEMUNA U POSETI SEDIŠTU KOMPANIJE KITE DOO

3 (2)
4 (2)
2 (2)
1 (1)
5 (2)
7
6 (1)
8
9
10

Kompanija KITE DOO je imala čast da ugosti studente druge i treće godine Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, koji pohađaju smer “Biotehnički i informacioni inženjering“.

Izvršni direktor kompanije KITE DOO g. Đorđe Mišković pozdravio je buduće kolege sa željom da se neki od njih pridruže i našem kolektivu.
Kolege iz sektora „Prodaja mašina i opreme“, „Rezervni delovi“, „Servisna služba“, „Agronomija“ i „KITE Tehnologije – KiTeh“ obratili su se studentima i sproveli ih kroz svaki od navedenih sektora uz dodatna objašnjena i odgovore na pitanja studenata koja su bila mnogobrojna.

Posebno interesovanje među studentima bilo je u vezi sa odeljenjem “KITE Tehnologije – KiTeh“ te su temeljno upoznati sa prednostima precizne poljoprivrede i primenom novih tehnologija. Objašnjen je značaj mapiranja, uzorkovanja i varijabilnog đubrenja zemljišta, setve i zaštite bilja, sa osvrtom na primenu savremenih priključnih mašina koje su u službi precizne poljoprivrede. Kolege su se fokusirale da studentima približe i aplikacije (PGR i Operations Center) i softvere kao bitnu stavku u svrhu povezivanja „Agronomije“ i „Mehanizacije“. Na kraju studenti su mogli da prisustvuju demostraciji leta dronom i snimanju obližnje parcele pšenice sa multispektralnom kamerom, kako bi se uverili u stvarno stanje useva i heterogenost polja.

Zahvaljujemo se profesoru Zoranu Mileusniću, asistentima i studentima što su nas počastvovali svojojm posetom i bili nam dragi gosti!